Waarom ik al 1,5 jaar bij een psycholoog loop

(2-6-2017)

In eerste instantie was mijn titel: waarom ik al 1,5 jaar bij een psycholoog in behandeling ben. Maar dat is niet waar. Ik ben uitbehandeld in zoverre dat ik geen paniekaanvallen meer heb. En dus zou het volgens velen, psychologen meegerekend, tijd zijn om te stoppen. Immers, ik was ziek, ik had een aandoening en daar ben ik nu van genezen. Maar dat is niet hoe het is. Ik ben meer dan een aandoening, een set van symptomen. Natuurlijk had ik er last van, van die paniekaanvallen, maar nog meer had en heb ik last van het onderliggende probleem. Ik heb last van het stemmetje in mijn hoofd dat ik Demoontje ben gaan noemen. Eigenlijk is het een lief, klein wezentje dat mij wil beschermen. Maar door de jaren heen heeft het kwaadaardige proporties aangenomen en beschermt het mij tegen iets dat er niet meer is. Daar kan het niks aan doen, maar ik wel.

Mijn Demoontje vertelt mij meerdere dingen. Hij (ja, het is een hij) vertelt mij dat ik niet mezelf mag zijn. Niet volledig, want ik heb inmiddels wat terrein gewonnen. Zo mag ik tegenwoordig van mezelf (inclusief Demoontje) kleren dragen die ik mooi vind, en niet kleren die ik weet dat anderen mooi vinden. Dit is niet vanzelf gekomen. Daar heb ik voor moeten vechten en het was een lange zoektocht naar wat ík nou in godsnaam mooi vind. Want ik wist het echt niet. Dat is misschien moeilijk voor te stellen, maar bedenk dan dat ik 20 jaar lang ben opgevoed en ben opgegroeid met het idee dat mijn ideeën, wensen, smaken en voorkeuren fout zijn. Dan is het misschien niet meer zo gek. De klerenstrijd heb ik gewonnen. Maar je kunt je voorstellen dat dat niet de enige strijd is die ik heb moeten voeren en nog steeds voer. Bedenk eens voor jezelf; over hoeveel gebieden en onderwerpen in je leven heb je een keuze. We hebben het dan inderdaad over al die kleine dingen als de kleren die je draagt, het eten dat je eet, de studie die je doet, je ideale baan, je dagindeling, je hobby’s, waar je je geld aan uitgeeft, met wie je je leven deelt, waar je woont, welke schoenen je die dag aantrekt, waar je naar op vakantie wilt, hoe je je huis inricht. Dat zijn een hele hoop kleine en grote details waar je beslissingen over moet maken. Beslissingen maak je vaak niet op basis van rationele redenen, maar juist op je gevoel. Doordat je jezelf leert kennen, van je nulde tot je achttiende jaar en dan verder, weet je wat je wensen en voorkeuren zijn, wat je behoeftes zijn. En op basis daarvan kun je beslissingen maken. Ik heb dat niet ontwikkeld, sterker nog, deze ontwikkeling werd onderdrukt en in plaats daarvan heb ik geleerd om te leven volgens de regels, wensen en behoeften van een ander. Er was geen ík meer. Of althans, die had ik zo ver weg gestopt dat ik er geen toegang meer tot had. En dat is dus wat mijn Demoontje mij vaak iedere dag nog verteld; je mag jezelf niet zijn. Je mag jezelf niet uiten. Want jouw ideeën, wensen, behoeften, voorkeuren zijn slecht. Ze deugen niet. En owee als iemand anders daarvan op de hoogte zou zijn! Dat zou een TOTALE RAMP zijn.

En daarom bezoek ik mijn psycholoog nog steeds eens in de anderhalf a twee weken. Omdat ik me verder wil ontwikkelen. Ik wil verder gaan dan ‘genezen’ zijn. Want ik ben niet genezen. Ja, ik heb geen paniekaanvallen meer, ja ik ben een andere studie gaan doen die echt bij me past, ja ik draag de kleren die ik wil. Dat is fantastisch en daar ben ik, als mijn Demoontje het vandaag toelaat, trots op. Maar dat waren grote strijden die ik heb gestreden. Die hebben veel tijd gekost en energie en verdriet. Ik ben pas echt genezen als ik weet wat ik wil, wens en voel en ik dat kan uiten in de mate die ik wil zonder daarvoor te hoeven strijden. Dat dat een manier van leven wordt, een recht en een plicht aan mezelf. En dat Demoontje me weer gaat beschermen voor gevaren die er echt zijn en het weer mijn Beschermingsengeltje wordt.

1 Comment

  1. Hi Frederique, proficiat met de stappen die je hebt gezet, en heel veel sterkte en ook plezier bij het vervolgstappen die je gaat ztten.
    Coen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s