Het begin is het halve werk

Ik ben begonnen met dingetjes maken toen ik in therapie zat. Het heeft mij altijd geholpen om dingetjes te maken, omdat ik zo vage, maar sterke gevoelens op papier kon zetten. Door met het gevoel te werken en er uiting aan te geven, kon ik het vaak los laten, maar gaf het me ook de mogelijkheid om ermee te communiceren en erover te kunnen praten. Want vaak zijn sterke gevoelens als verdriet, boosheid, pijn en eenzaamheid zó complex en groot, dat praten moeilijk is. Je zou dan ook kunnen zeggen dat alle pijn die ik ervaren heb in m’n leven verdeeld is in de verschillende tekeningen, teksten en muziek. Ieder dingetje verteld dus een deel van een complexe emotie.  Daarnaast vertellen sommige dingetjes ook een deel van de weg uit; leren los laten en los komen van oude pijn en het zoeken naar iets nieuws.

Een andere reden waarom ik begonnen met dingetjes maken, is omdat het een oefening is in jezelf uiten. Dat heb ik in de eerste jaren van m’n leven (tot m’n 18e) nooit gemogen en mezelf, m’n gevoelens, wensen, behoeften en voorkeuren uiten, was dan ook immens moeilijk om te leren. Nog steeds heb ik hier moeite mee overigens, het is een proces van life long learning.  Beginnen aan iets te maken is het allermoeilijkst, want waarom maak ik? Waarom maak ik dit specifieke ding? Wat wil ik ermee bereiken? Gaat er wel iemand naar kijken? En is dat niet egocentrisch, om te willen dat er iemand naar kijkt? Is het het waard om ernaar te kijken, of is het arrogant om te denken dat er überhaupt iemand naar zou willen kijken? Al deze vragen poppen omhoog als ik alleen al dénk aan dat ik iets zou willen maken. Het blijft moeilijk, maar ‘gewoon’ beginnen is de enige oplossing. ‘Gewoon’ gaan doen. ‘Gewoon’ daarom. Want als je eenmaal de drempel van beginnen over bent, volgt de rest vanzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s