Magisch denken

Magisch denken klinkt mooier dan dat het is en toch doe ik het maar al te vaak. Zo denk ik bijvoorbeeld dat als ik maar genoeg alert ben op of mijn vriend wel ademt tijdens zijn slaap, dat de kans dat hij dan opeens niet meer zou ademen verkleint. Hmm… Uiteraard klopt er helemaal niks van deze redenering. En toch merk ik vaak dat ik alerter ben dan ik wil zijn. Waarom? Omdat het me een gevoel van controle en zekerheid geeft en het gevoel geen controle te hebben over belangrijke zaken (wel of niet ademen) is maar al te beangstigend. En daarnaast lijkt het te kloppen; inderdaad, als ik maar iedere seconde blijf opletten dan is de kans groter dat ik iets kan doen als er iets mis blijkt te zijn. Dat ik er op tijd bij ben. Maar dat geeft geen zekerheid. En betekent het dat ik controle heb over iemands ademhaling? Nee.

Ik hoor en zie het vaker, magisch denken, en ik denk dan ook dat iedereen precies weet hoe magisch het is. En toch moeten we ermee stoppen, omdat het niet gezond is om in een illusie te geloven. Vroeg of laat zal de magie toch verbroken worden. Laten we daarom terug gaan naar de werkelijkheid. We kunnen belangrijke zaken niet (altijd) controleren. En dat is maar goed ook, want wat de verantwoordelijkheid die dat met zich mee zou brengen, is net zo beangstigend. Dus laat het los en haal adem.

2 Comments

  1. Je hebt helemaal gelijk. Ik maak soms echt hele rare gedachtensprongen. Dan denk ik dat, als ik bv. de afwas voor hem doe, het betekent dat mijn man eerder uit zijn werk is. Hij is vrachtwagenchauffeur en moet dus werken tot de route af is en of ik nou de afwas doe of niet, verandert aan zijn route helemaal niks.

    Like

    1. Ja, onze hersenen redeneren niet altijd rationeel. Maar de eerste stap is herkenning, en die stap heb je zo te horen al gezet!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s