Frustratie

Vandaag, op dag 29 van the100dayproject voelde ik frustratie. Ik kwam vast te zitten in mijn maakproces, de lijnen werden slordig, de kleuren troebel. Ik wist niet meer wat ik wilde maken en voelde een groot gevoel van chagrijn. Wanneer ik frustratie voel, of dat nou is tijdens het maken, of gewoon, in het dagelijks leven, probeer ik het eenvoudig en klein te houden. Het risico van frustratie is namelijk dat je alles groter maakt, en dat de frustratie zich verspreid. Opeens wordt alles vervelend, stom en lelijk. Dus ik probeer de frustratie terug te brengen naar de kern. Wat is de kern van mijn frustratie? Laat ik daar eens aandacht aan geven. In mijn geval was ik vandaag gefrustreerd omdat ik enorm twijfelde aan mijn eigen kunnen, aan of ik überhaupt wel iets kan maken wat de moeite waard is. Toch bleef ik maar door gaan en door gaan met maken, zonder hier even bij stil te staan en dit echt te voelen. Mijn verwachting van mezelf bleef groeien; het moet fantastisch worden, je moet bewijzen dat je wel iets kunt maken dat de moeite waard is! Uiteraard kun je niks moois maken als je deze verwachting van jezelf hebt. En zo ontstond de frustratie. Toen ik er bij stil stond besefte ik; ik doe mee aan the100dayproject. Ik kan niet 100 dagen iets superbriljants maken. Laat ik gewoon iets maken. Het hoeft niet groots en meeslepend. Laat ik het dus verkleinen; laat ik de opdracht en de verwachting die ik van mezelf heb niet te groot maken. Want wanneer de frustratie zo groot is, is de enige optie lief voor jezelf zijn en jezelf toe staan dat inspanning het doel is en niet het resultaat. En dat heb ik vandaag gedaan; mijn tekening is niet groots, meeslepend en geweldig. Maar het is iets en daar ben ik, ondanks mijn frustratie, trots op.

Volg mijn the100dayproject op: instagram.com/frederiquemaakt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s