Ik heb haast! (Karaktertrekken; wat te doen met?)

De meeste mensen zullen denken dat karaktertrekken vast liggen. Immers, karaktertrekken zijn genetisch bepaald, je erft ze dus van je ouders. Daarnaast wordt je karakter ook gevormd door je ouders via opvoeding in je jeugd. Dat is allemaal waar, je karaktertrekken worden deels bepaald door je genen en je karakter wordt gevormd in je jeugd, maar dit wilt niet zeggen dat ze dan ook onveranderlijk zijn. Je kunt wel degelijk invloed hebben op je karaktertrekken en daardoor ook je gedrag veranderen. En dat kan soms best nuttig zijn, want niet alle karaktertrekken zijn in alle situaties even nuttig of handig.

Één sterke karaktertrek van mij waar ik op het moment veel last van heb is dat ik altijd alles snel wil doen. Ik heb haast, in bijna alles. Dat komt omdat ik tot nu toe in mijn leven heel veel dingen voor een hele lange tijd heb gedaan die ik eigenlijk helemaal niet wilde doen en waar ik dan ook diep ongelukkig van werd. En nu haast ik me dus in alles wat ik wél graag wil doen, omdat ik al zoveel tijd verloren heb. Haast hebben, snel zijn kan een sterke eigenschap zijn; immers, ik werk hard en veel en leer daardoor ook snel. Mensen zullen mij dan ook omschrijven als een harde werker en snelle leerling, en dat kan natuurlijk heel positief zijn. Echter is het ook een valkuil; niet alles wat ik wil doen, kan ook snel gebeuren. Dit zit hem in heel veel dingen; de band van mijn fiets plakken vind ik veel te lang duren, ik heb er het geduld niet voor. En dus ben ik snel geneigd om hem naar de fietsenmaker te brengen. Zonde van het geld, maar, zo redeneer ik, in de tussentijd kan ik weer iets anders nuttigs doen. Maar het zit hem ook in het maken van illustraties en kunstwerkjes. Ik werk met ecoline, waterverf, en dat betekent dat de verf nat is. Als je er een tweede laag overheen wilt brengen, of er iets vlak naast wilt schilderen, dan zul je moeten wachten totdat de verf in het papier is getrokken en het papier droog is. Dat duurt lang!! Daar heb ik dus geen geduld voor, en vaak mislukken mijn tekeningen dan ook doordat verf in elkaar overloopt en het een grauwe kleur bruin wordt. Zonde! Dan moet ik weer opnieuw beginnen, ik ben daardoor meer tijd, meer geld kwijt aan papier en verf, en het levert een hoop frustratie op.

Mijn oplossing* is als volgt; voor elke karaktertrek kun je er een tegenovergestelde karaktertrek tegenover zetten. Mijn karaktertrek is ‘snel zijn’, dus daartegenover staat ‘langzaam zijn’. En zoek dan de middenweg. De middenweg voor mij zit hem niet alleen in het midden tussen snel en langzaam zijn. De middenweg zit hem ook in kiezen wanneer ik snel en langzaam wil zijn, en wanneer ik snel en langzaam móet zijn. Probeer dus niet, als je een karaktertrek wilt veranderen, naar de andere kant, het tegenovergestelde van je karaktertrek te schieten, maar kies welke mate van je karaktertrek wilt inzetten in welke situatie. Dat is de echte middenweg.

*Deze oplossing is afgeleid van het kernkwadrantenmodel. Wil je hier meer over weten? Google het dan eens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s