Kiezen onder tijdsdruk (Vastzitten: wat te doen met?)

Zoals ik al eerder schreef (https://frederiquemaakt.com/2018/03/11/kiezen-moeilijk/) vind ik kiezen moeilijk. Dit in combinatie met mijn haast om alles zo snel en efficiënt mogelijk te willen doen, maakt dat ik vaak vast kom te zitten. Dit bedoel ik letterlijk: wanneer ik bijvoorbeeld in een winkel sta en een keuze moet maken onder (zelf bedachte) tijdsdruk kan het wel eens gebeuren dat ik helemaal verstijf, me niet meer kan verroeren en ook mijn gedachtes stoppen; mijn hoofd en lichaam zijn vastgelopen. Ik weet dan niet meer wat ik moet doen en alles staat stil. Ik heb dan de neiging om maar helemaal geen keuze te maken en weg te lopen, maar eigenlijk is dit niet wat ik wil. Hoe kan ik het anders doen?

Het probleem is niet dat ik geen keuze kan maken, het probleem zit hem in dat het proces van kiezen, van bewegen stopt. Wat ik dus probeer te doen in het geval dat ik vast kom te zitten, is dat ik zoek naar een manier waarop ik weer in beweging kan komen. Soms is dat letterlijk proberen te bewegen, mijn spieren proberen te ontspannen, een andere houding aannemen, mijn benen verzetten. Soms is dat meer cognitief, in mijn hoofd, proberen om een gaatje te vinden waardoor mijn gedachtes weer gaan stromen. Wat daar meestal voor nodig is, is mezelf toestaan om weer op gang te komen. Accepteren dat ik nu vast ben gelopen en tegelijkertijd de wil voelen om weer verder te gaan. Ik probeer daarbij bewust te zijn dat ik niet meteen een keuze wil maken, maar dat ik wel weer wil gaan bewegen naar een keuze toe. Dat is een veel kleinere stap, die haalbaarder is, en die verwachtingen en eisen die ik aan mezelf stel omlaag haalt. Meestal helpt het. Het helpt in ieder geval om weer ‘tot leven’ te komen, en als ik dan toch geen keuze kan maken, prima, ik kan in ieder geval weer door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s